Az Európai Bizottság elfogadta a magyar agrárpolitikai stratégiai tervet

A testületnek Magyarország először 2021. decemberében nyújtotta be a Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-2027-es időszakra vonatkozó stratégiai tervét. Ezt kiegészítve, átdolgozva idén október 14-én újra a Bizottság elé terjesztette, amely november 7-i ülésén jóváhagyta azt.

A KAP keretében a magyar stratégiai terv 8,4 milliárd eurónyi forrást biztosít a magyar mezőgazdaságnak. A közvetlen kifizetések terhére magyar állami önrész nélkül 6,6 milliárd euró érkezik, a második pillér én pedig a vidékfejlesztési célokra további 1,6 milliárd euró kerülhet felhasználásra úgy, hogy ezt a magyar államnak ugyanilyen összeggel kell saját forrásként kiegészítenie.

Ebből a három tételből áll össze az a 9,8 milliárd eurónyi forrástömeg, amely a KAP keretében kerülhet Magyarországon felhasználásra.

(Kép forrása: magyarmezogazdasag.hu)

A fiatal mezőgazdászok támogatására (generációs megújulásra) 186 millió euró, a mezőgazdaság környezetvédelmi és éghajlati céljaira 1 milliárd 162 millió euró, öko-sémák és direkt támogatások mintegy 1 milliárd euró, a LEADER-programok 81,7 millió euró, kiegészítő jövedelemtámogatásra 931 millió euró jut.

A magyar kormány vállalta, hogy a vidékfejlesztési költségvetés 38%-át agrár-környezetvédelmi intézkedések megvalósítására, 8%-át az ökológiai gazdálkodás fejlesztésre, 5%-át pedig a Natura 2000 hatálya alá tartozó területek védelmére fogja költeni. További vállalás, hogy 2027-re megduplázzuk az ökológiai gazdálkodásra szánt területek nagyságát.

(MTI és portfolio.hu alapján

borítókép: azuzlet.hu)