Az unikornis nem (csak) egy játék

Megjelent a Tech Tour idei Growth50 Europe rangsora. A listára azokat a vállalkozásokat szavazzák be befektetők, melyek hamarosan elérhetik az unikornis státuszt, azaz piaci értékük elérheti az egymilliárd dollárt. A listára kerülő cégek eredményei alapján összeállított statisztikák viszonylag pontos lenyomatát is adják az európai startup-ökoszisztéma egészének.

Az összeállítás szerint a listán szereplő cégek átlagosan két év alatt jutottak el az első befektetési körig, 6,1 befektetési körön vannak túl, és 5 év 1 hónap telt el az első és az utolsó tőkebevonásuk között.

Az elmúlt hat évben (2018-2023) az ötven cég összesen 6,7 milliárd eurót kapott, ebből 2,7 milliárdot 2023-ban. Tavaly körönként átlagosan 73 millió euró tőkéhez jutott egy startup, és mind a teljes összeg, mind a befektetésenkénti átlag jóval magasabb, mint 2022-ben: akkor előbbi 1,5 milliárd, utóbbi 36 millió euró volt.

Az elmúlt hat évben a digitális szektor vonzotta a legnagyobb befektetéseket, cégenkénti átlag 151 millió eurót. Az egészségügyi cégek 124 millió eurót, a fenntarthatósági megoldásokat fejlesztők pedig 109 millió eurót kaptak. A befektetők körében az ún. deep tech cégek  (pl. kvantum-számítástechnika, fotonika, mesterséges intelligencia, zöld energia) a legnépszerűbbek.

A listára 12 cég jutott az Egyesült Királyságból, tíz Németországból és hét Franciaországból. Utánuk Finnország és Svájc következik négy-négy céggel. Érdekes, hogy az elmúlt hat évben a hét francia, illetve a tíz német startup több pénzt gyűjtött, mint 12 brit: a német starupokbaösszesen 1,6 milliárdot, a franciákba 1,5 milliárdot, míg a britekbe csak 1,4 milliárdot fektettek. A négy finn összesen valamivel több mint 480 milliót, a négy svájci pedig 385 milliót kapott.

A növekedési szakaszt finanszírozó befektetőkből hiány van az Unióban, vélik az elemzés összeállítói. Emiatt az EU-ban is jelentős az amerikai befektetők jelenléte: a tőke 24 százalékát adják, 10 százalék érkezik egyéb EU-n kívüli régiókból (jellemzően ázsiai és közel-keleti befektetőktől), illetve nem EU-tag európai országokból. A befektetések 51 százaléka származik csupán az EU-ból.

A kutatás adatai szerint a startupok finanszírozásában egyre nagyobb szerepet kapnak olyan szereplők, mint az Európai Innovációs Tanács: a listán 17 olyan cég szerepel, amely pénzt kapott az uniós szervezettől.

(Forrás: bitport.hu)