Elégedettségmérés továbbképzéseinkkel kapcsolatban

Novemberben és decemberben önkormányzati pályázati ügyintézőknek hirdettünk gyakorlatorientált továbbképzést a pályázati projektek összeállításával, előkészítésével, fejlesztésével kapcsolatban.

Gyakori tapasztalatunk ugyanis, hogy – különösen a kisebb önkormányzatoknál, körjegyzőségeken – a pályázatok megírását, pénzügyi lebonyolítását olyan – többnyire pénzügyi területen tevékenykedő – munkatársra bízzák, aki nem rendelkezik pályázati tapasztalattal, képzéssel. Így aztán kénytelen saját erőből, segítség nélkül megoldani a gyakran nem is olyan egyszerű feladatokat.

Továbbképzésünk első részében azokat a folyamatokat igyekeztünk minél jobban feltárni, amelyek a pályázat beadása előtt a projekt megtervezésével (projektfejlesztés) kapcsolatosak.

Témáink a következők voltak:

  • Hol találhatóak meg a támogatási lehetőségek, illetve a kapcsolódó kitöltő felületek, mit kell tudni ezek használatáról (határidők, ügyfélszolgálatok, tippek, trükkök)
  • Jelenleg nyitva lévő pályázati lehetőségek
  • Mire kell figyelni egy pályázati projekt előkészítésénél – ötlet, kidolgozás, részletek
  • Mire kell figyelni egy támogatási kérelem benyújtásakor – költségvetés, szakmai részek kifejtése, megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, mellékletek

A képzést követően az azon résztvetteknek kérdőívet juttattunk el, melyben tapasztalataikról érdeklődtünk – azzal a szándékkal, hogy továbbképzésünket minél jobban a meglévő igényekhez tudjuk igazítani.

Az alábbiakban a visszaküldött válaszokból nyert adatok releváns részét osztjuk meg.

Igyekeztünk a kistelepülésekre koncentrálni, résztvevőink majdnem kétharmada községből érkezett:

Résztvevők megoszlása településtípus szerint
Résztvevők megoszlása településtípus szerint

A képzésen résztvevők zöme nem főállásban foglalkozik a pályázatokkal – ezért is hasznosak azok az információk, amelyeket ezen a területen egymással megoszthattunk:

 

 

A tapasztalatok a Magyar Falu Program és a TOP népszerűségéről tanúskodnak ebben a körben:

Mely pályázat kidolgozásában és lebonyolításában vett részt?
Milyen pályázat kidolgozásában és lebonyolításában vett részt az elmúlt 5 évben?

A többség haladónak ítéli pályázati tapasztalatait.

Szintén határozottnak nevezhető az a többség, amely elégedett volt a képzéssel:

Fenti tapasztalatokat és a többi kérdésre érkezett válaszokat feldolgozva a 2023-as évben folytatjuk. Egyrészt bizonyos – a válaszadók által fontosnak tartott – részekben átdolgozzuk ezt a témakört, másrészt még januárban megtartjuk a sokak által igényelt és várt “Projektlebonyolítás” modulunkat.

A továbbképzések résztvevőinek köszönjük a bizalmat és a részvételt. Mindenkinek megvalósult álmokban gazdag boldog Újévet kívánunk!