Beküldés ideje: 
kedd 2016.10.18 - 18:03

Lemaradásban a kkv-k - néhány kiegészítés a Világgazdaság cikkéhez

A kkv-szektor jelentősége a GDP-termelés részarányában 2014-hez képest csökkent, de még mindig a GDP 54,4%-át állítja elő.
Kétségtelen, hogy a támogatáspolitika vesztese az elmúlt években ez a szektor. Jellemzően továbbra is tőkehiányos - már ami a hazai tulajdonban lévőket illeti -, a közvetlen, beruházásélénkítő támogatások kedvezményezettjei pedig rendre a nagyvállalatok.

A hazai kkv-k három éve nem jutottak uniós forráshoz - ennyi ideje nem volt számba vehető uniós forrás kiírva -, az innovációs pályázatok pedig botrányos módon lettek elbírálva - szintén a hazai kkv-k hátrányára.

Az innováció - a forráshiányon felül - nem feltétlenül az ötlet, sokkal inkább a menedzsment tudás hiánya miatt marad alatta az európai átlagnak.

A fejlesztéspolitikai adminisztráció sajnálatos módon csak a feladat elvégzésére, a to-do-list kipipálására koncentrál, tartalmi, mélységi intézkedésre nem kerül sor.

Mindettől függetlenül a címadás túlzás. Az azonban kétségtelen, hogy az uniós átlaghoz viszonyított lemaradás nem csökkent, és ez nem a kkv-k, sokkal inkább a gazdaságpolitika hibája.

A Világgazdaság cikke ezen a linken olvasható: http://www.vg.hu/kkv/vesztesre-all-a-kkv-szektor-475637