Beküldés ideje: 
szerda 2016.12.14 - 12:00

Ki és mire pályázzon a kapacitásnövelési pályázatokon?

A két konstrukció alapvetően nagyon hasonló, ezért először a különbségeket emeljük ki:

A kis pályázat (GINOP-1.2.2-16)

  • kevesebb támogatás elnyerését teszi lehetővé;
  • a kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, stb. mellett ezen indulhatnak az SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók, egyéni cégek és szövetkezetek is;
  • keretében beszerzésre kerülő eszközöknél alacsonyabb az előírt minimális fajlagos bekerülési ár (200.000,- forint/db. helyett 100.000,- forit/db. a legolcsóbb beszerezhető új eszköz);
  • benyújtója, ha szabad vállalkozási zónában kívánja megvalósítani a fejlesztést, nem kell, hogy az feldolgozóipari tevékenységre irányuljon, bármilyen fejlesztésre beadhatja ezt a pályázatot;
  • nem ad lehetőséget a fejlesztéssel összefüggő ingatlanberuházásra (építésre, bővítésre, átalakításra, korszerűsítésre a nagyobb pályázat esetében van lehetőség).

Kik pályázhatnak?

Mindkét pályázat elsősorban a kis- és középvállalkozásokra koncentrál. A legnagyobb - középvállalkozás - méretben a legfeljebb 250 főt foglalkoztató vállalkozások pályázhatnak. Ezek mellett mindkét pályázaton indulhatnak különböző szövetkezetek - köztük szociális szövetkezetek is -, egyéni cégek, illetve külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepei.

Konzorciumok nem pályázhatnak, viszont a leányvállalatok figyelembe vehetik az anyavállalat bevételét a pályázható támogatás nagyságának megállapításához.

Fontos, hogy a pályázó ne minősüljön mezőgazdasági termelőnek (tehát a bevételének kevesebb, mint 50%-a származzon mezőgazdasági termelésből), ne legyen adó-, vagy járuléktartozása, saját tőkéje ne legyen a jegyzett tőke alatt, és ne álljon végrehajtás alatt.

További - már megszokott - feltétel, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezzen, és legalább egy fő legyen az éves átlagos statisztikai létszáma a pályázat benyújtását megelőző - praktikusan az idei - üzleti évben.

Mire lehet pályázni?

Mindkét pályázat esetében kizárólag új eszközöket, gépeket, technológiai rendszereket lehet vásárolni a támogatásból. Ez egy kötelező eleme mindkét konstrukciónak, ha emellett szükség van még megújuló energiaforrást hasznosító technológiára, információs technológia beszerzésére (hardver, szoftver), vagy valamilyen gyártási licence-re, konow-how-ra, a teljes beruházás meghatározott mértékéig az ilyen költségek is elszámolhatóak.

A nagyobb (GINOP-1.2.1-16 jelű) pályázatban ezen felül infrastrukturális és ingatlan beruházás is támogatott. Alapvetően felújítási, bővítési munkálatokra, de akár az új eszköz működéséhez szükséges ingatlan építésére is lehet támogatást nyerni.

Mire kell figyelni?

Fontos, hogy - leszámítva a "kis" pályázatban szabad vállalkozási zónában indulókat - csak feldolgozóipari tevékenység bővítésére, fejlesztésére lehet pályázni. Egy meglehetősen hosszú TEÁOR listát kell végigböngésznie annak, aki biztos akar lenni benne, hogy az ő tevékenysége - illetve fejlesztése - is szerepel a támogatandó tevékenységek között. Itt megtaláljuk többek között úgy általában az élelmiszer-feldolgozást (hús-, hal-, baromfi-feldolgozás), gyümölcs, zöldséglé gyártását, tejtermékek gyártását, tésztafélék gyártását, cukor, édesség gyártását, alkoholtermékek gyártása mellett az üdítők gyártását, textilkészítést, papírgyártást, napilapnyomást, de pályázhatnak a pékek is, csakúgy, mint a fertőtlenítőszerek gyártói.

Mások viszont nem. Sem kereskedők, sem az informatikai szektorban dolgozók, sem fuvarozók nem pályázhatnak.

Szintén rossz hír, hogy továbbra sem lehet semmilyen járműre pályázni.

Ezzel szemben jó hír, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem lesz szükség biztosíték adására a pályázati támogatás lehívásához.

Mikortól és meddig lehet pályázni?

A jelenlegi információk szerint a meghirdetéskori határidők szerint, 2016. január 16-tól lehet beadni a pályázatokat, és egy évig, illetve a keret kimerüléséig lesznek nyitva a pályázatok.

Tekintettel azonban arra, hogy a nagyobb pályázat teljes kerete mindössze 18, a kisebbé 22 milliárd forint, eddigi tapasztalataink alapján néhány percen, illetve órán belül be fog telni a keret, így valószínűleg a megnyitás napján bezárásra is kerül a pályázat.

Érdemes ezért a felkészülést már most megkezdeni.

Regisztráljon az info@hungaroconsulting.hu e-mail címen, vagy honlapunkon az ingyenes előminősítésre, és kollégáink 24 órán belül segítenek eldönteni, érdmes-e elindulnia a pályázaton, és milyen támogatási összegre számíthat.

Töltse le androidos, vagy windows phone rendszerű okostelefonjára Pályázatkereső nevű alkalmazásunkat, mely szintén segítségére lehet! Telefononos elérhetőségünk: 061/2023872