Beküldés ideje: 
péntek 2016.06.24 - 10:30

Keep Calm - a Hungaroconsulting igazgatójának gyorselemzése a Brexit-döntés után

A legutóbbi - 2015-ös - angliai parlamenti választások során tett ígéretet David Cameron frissen lemondott brit miniszterelnök, hogy megválasztása esetén népszavazást tart Anglia uniós tagságáról. A döntés tehát már születésében egy politikai, érzelmi motivációjú folyamat eredménye. Erre a folyamatra az Európai Unió meglehetősen sok okot adott, melyek elemzése inkább a politika világához tartozik.

Számunkra sokkal fontosabb - bár alapvetően szintén a politika által meghatározott - a döntés utóélete, "aprópénzre váltása".

Nagy-Britannia többezer nemzetközi szerződést kell hogy újratárgyaljon az Európai Unióval, az uniós tagországokkal - valamint a világ szinte összes országával. Ez egy rendkívül időigényes folyamat. A brüsszeli válságtanácskozás péntek reggeli bejelentésekor már egy félmondatos utalás történt arra, hogy a két évre tervezett tárgyalási folyamat esetleg elhúzódhat.

Anglia számos kedvezményt élvezett a kötelezettségek teljesítése területén uniós tagságával kapcsolatban. Úgy volt uniós tag, hogy sem mezőgazdaságát, sem iparát, sem szolgáltatói szektorát nem kellett mindenestől megfeleltetnie az uniós szabályozásnak - ellentétben például hazánkkal.

Természetes, hogy az érzelmi motívumok lecsendesedését követő higgadt, szakmai tárgyalások során a britek ragaszkodni fognak, hogy e kedvezményekből minél kevesebbet kelljen feladniuk kilépésüket követően. Az asztal másik felén ülő eurobürokraták pedig valószínűleg ugyanolyan feltételekről indulnak, mint amiket bármely más, az Unión kívüli ország esetében alkalmaznának. Nagy lesz tehát a különbség a felek álláspontja között, s míg ez nyugvópontra nem jut, egyezség nem születik, a jelenleg érvényes szabályok maradnak hatályban.

Hosszú ideig nem változik tehát semmi.

Mit jelent ez a mindennapokban?

A magyar munkavállalók továbbra is maradhatnak Angliában. Bár minden bizonnyal lesznek kisebb-nagyobb - elsősorban a szociális ellátást érintő - korlátozások, alapvetően nem változik a külföldi állampolgárok - különösen az EU-s állampolgárok - státusza a szigetországban. Egyrészt a tárgyalási pozíciókat gyengítené a kilépési megbeszéléseken, ha a tárgyalóasztal túloldalán ülők családtagjait, ismerőseit toloncolnák ki az Egyesült Királyságból, másrészt a munkát - amelyet egy angol az elmúlt 20-30 évben nem vállalt el - valakinek el kell végeznie. Azon a bérszinten és azon a minőségen, mint eddig.

Nem változik az unió 2014-2020 közötti költségvetése. Nagy-Britannia költségvetési hozzájárulása ugyanolyan marad az elkövetkező két évben, mint eddig. A kilépési tárgyalások végeztéig az uniós tagság előnyeit élvező Anglia - várhatóan nem kifejezett lelkesedéssel, de - fizetni fogja a tagság árát. Ez azt jelenti, hogy nem csökken a hazánk számára uniós szerződés alapján járó felzárkózási források mértéke, nem lesz szükség újratárgyalnunk azt Brüsszellel. A fejlesztési források felhasználása továbbra is a hazai intézményrendszeren múlik.

Nem változnak a kereskedelmi feltételek, a beutazási feltételek, devizaszabályok, stb. a kilépési tárgyalások lezárásáig.

Azok kimenetele pedig jelenleg több, mint kétséges.

Fentieket összefoglalva tehát ennek a döntésnek jelenleg inkább érzelmi, politikai vetületei lényegesek, a konkrét, mindennapjainkat érintő következményei jelenleg kiszámíthatatlanok, bekövetkezésük pedig a közeli jövőben nem várható.