Beküldés ideje: 
csütörtök 2019.09.26 - 11:22

Az építőipari vállalkozások október 4-ig nyújthatnak be pályázatot technológiájuk fejlesztésére

Rendkívül rövid, mindössze 10 napos benyújtási határidővel megjelent az ÉPÍTŐ-4.2019.4 építőipari támogatási program, mely az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, és azon belül hatékonyságuk növelésére irányul. Ez egy egyedi kérelmen alapuló támogatási lehetőség, mely lehetőséget nyújt az építőparban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások részére gépbeszerzéseik finanszírozására, technológiájuk fejlesztésére, versenyképességük növelésére. A technológiai korszerűsítés támogatása az ágazat kapacitáshiányát is részben ellensúlyozni tudja, gyakorlatilag a munkaerő-kiváltás lehetőségét teremti meg. A támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik majd, illetve javítja a technológiai felkészültséget, a versenyképességet és az erőforrás-hatékonyságot.
A nyerteseknek a Támogatási Szerződések megkötésére 2019. október 31-ig van lehetőség, a támogatás kifizetésére legkésőbb 2019. december 31-ig sor kerül.
Azok a cégek pályázhatnak, melyek tevékenységi köre TEÁOR szám szerinti 41.10 – 43.99 közötti és a 71.11 tevékenység, illetve a 71.12, 71.20, amennyiben a projekt elválaszthatatlan része az építőipari tevékenység megvalósításának.
A nyertes pályázó részére legalább 25 millió, de legfeljebb 400 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás nyújtható, a Kkv. törvény szerinti mikrovállalkozások pedig 8 millió forinttól legfeljebb 50 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, fentiek figyelembe vételével.
Támogatandó tevékenységek között van a meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel, a termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló beruházások, az információs technológia-fejlesztés, szabadalmak, gyártási know-how beszerzések, a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és szerszámok beszerzése.
A támogatási kérelmeket 2019. október 4-ig lehet benyújtani, a 3 milliárd forint keretösszeg terhére.